t’Beleef & Bewonder Bos, Rucphen

In Rucphen legt Linda 't Beleef en Bewonder Bos aan in samenwerking met de voedselboskabouters. Het is een project waarin veel klim werk vereist is en een mooie bank is gemaakt.

linda
linda

Menig wandelaar die zijn blik op de linkerkant van de Kerkstraat in Rucphen wierp zal op 1 december 2020 vreemd opgekeken hebben vanwege de kronkelde witte bordjes in het bos. “Komt hier Glasvezel??”. Nee, geen glasvezel maar een divers bos. ‘t Beleef & Bewonder Bos, mogelijk gemaakt door Linda van Stichting de Gele Berg, haar partner, in samenwerking met Stichting MultiCreatief. Met het besluit om het stuk bos, ingeklemd tussen de Schijfse Vaarkant en de Kerkstraat aan te kopen heeft Rucphen binnenkort haar eigen diversiteit bos en is daarnaast het voortbestaan van de Rucphense Kinderboerderij ook gewaarborgd. Want ook daar heeft Linda voor gezorgd!

Een uitdagende klus

Op 1 december was de eerste, officiële klusdag, uitgevoerd door de Voedselboskabouters. Het L-vormige stuk bos (dat eigenlijk twee percelen bos beslaat) was jarenlang verwaarloosd en de verschillende stormen die Nederland in de afgelopen jaren heeft gehad zorgde niet direct voor een veilig situatie. Veel afgestorven dennenbomen, oorspronkelijk aangeplant voor de mijnbouw in de jaren 50 en 60, soms in elkaar hakend als ‘n roedel uitgebluste vishengels, soms kathedralen vormend. Kortom, geen uitnodigende plek om de natuur te beleven en met de minimale diversiteit in bomen, struiken en andere planten alleen te bewonderen vanuit een puur architectonisch perspectief.

Simon in een boom
Simon in een boom

Je mag er gewoon “zijn”

‘t Beleef & Bewonder Bos wordt in ontwikkeling gebracht om saamhorigheid te bewerkstelligen, een hechtere gemeenschap te vormen en het ondersteunen van sociale minderheden. Dit door voornamelijk een dagbestedingslocatie te zijn voor mensen met een licht verstandelijke of lichamelijke handicap of autistische spectrum stoornis. Ook individuele training en energetisch (kinder)coachsessies horen bij de toekomstige aanbod van activiteiten met als kernwaarde: rust, “er mogen zijn”. Om het bos een zo veilig mogelijke omgeving voor deze personen te laten zijn, is er gekozen om het bos niet voor het algemene publiek open te stellen.

Creatief en praktisch

Een flinke klus, maar Linda heeft er haar tanden in gezet en dat ze niet vies is van flink werk verzetten bleek op de laatste dag van 2020, toen de Voedselboskabouters voor een tweede maal richting ‘t Beleef & Bewonder Bos trokken om hun klus van eerder die maand af te maken. Zo ontzettend veel hout levert het bos op, dat je haast niet weet wat je ermee aan moet. Daar had Linda wel een ideetje voor: Een tuinbank. En zo geschiedde. Het is een massieve 3-persoons bank geworden, die fel afsteekt tegen het overwegende groen, perfect zichtbaar vanaf de doorgaande weg van Schijf naar Rucphen. Zonder Linda’s onuitputtelijke enthousiasme en haast oneindige spierkracht was het waarschijnlijk een 1-zitter geworden.Linda zelf aan het woord

“De ‘Voedselbossen’ Facebook-groep bevat een gigantische hoeveelheid informatie over voedselbossen. Artikelen en Blogs van De Voedselboskabouters die ik daar tegen kwam zijn informatief, op een fijne manier te lezen, met de nodige humor geschreven en ook nog eens in begrijpelijke taal. Toen de situatie zich voordeed om een eigen voedselbosperceel aan te kopen heb ik ze uitgenodigd om te kijken wat er allemaal mogelijk was. Hiermee hebben ze mij ontzettend goed geholpen door me het vertrouwen te geven dat met wat geduld, veel liefde en verzorging mijn plannen ook daadwerkelijk te realiseren zijn. De vakmensen achter ‘De Voedselboskabouters’ ontzorgen én verzorgen, zelfs vóór de aankoop van het nieuwe voedelbos-perceel. Mijn ideeën voor ’t Beleef en Bewonderbos’ zijn perfect vertaald in een ontwerp en daarbij kwamen de Kabouters met fijne, mooie en praktische aanvullingen. Een welkome toevoeging. Ik kan, door bovenstaande, de Voedselboskabouters dan ook aanraden aan een ieder die te kennen geeft dat ze een voedselbos (of eetbare tuin) willen creëren.”

linda
linda

Slim hergebruiken

“Maar hoe zit het nou met die glasvezel?” In ‘t Beleef & Bewonder Bos heb je geen snel internet nodig. Juist niet, want dat leidt alleen maar af van alle andere aanwezige dingen in het bos. Leuke activiteiten, vruchten, klimbomen, plekken om je te verstoppen, te rausen en niet te vergeten een nadruk op de lokale, inheemse biodiversiteit. En dat daarbij het hergebruik van materialen uit de natuur van belang is, toonden de witte, plastic bordjes (oorspronkelijk bedoeld als bordjes bij graafwerkzaamheden voor glasvezel), die de nieuwe paden in het bos markeerden. Geen nood, ze zijn ondertussen vervangen door mooiere exemplaren uit het bos zelf, en daarmee is weer een stap gezet in de richting van weer een pareltje in het lommerrijke Rucphen.