Wat is een hügelbed
Een Hügelbett of Hügelkultur is een oorspronkelijk duitse methode om meer voeding voor planten in de bodem beschikbaar te maken. Er zijn verschillende varianten denkbaar, maar in de basis gaat het om het ingraven van een grote concentratie grof organisch materiaal zoals boomstammen, waardoor een verhoogd bed met meer voeding voor lange termijn ontstaat.
Door een hugel te maken geef je planten die de grond anders te arm zouden vinden toch een kans. Afhankelijk van de precieze ingrediënten van de hugel kun je verschillende planten blij maken.
Hoe ga je te werk?
Graaf een greppel waar je de hugel wilt maken (bewaar de toplaag goed!)
Leg takken en boomstammen in de greppel. Voor de bodem is het handig als grof en fijn een beetje door elkaar zitten, maar vaak is grof bovenop handiger omdat het dan een beetje compact wordt.
Strooi er een starter met stikstof overheen. Paardenmest werkt goed, maar als je hugel voor wat minder stikstofminnende bomen bedoeld is kun je ook wormencompost, of champost, of zelfs bomengrond gebruiken
Dek de hugel af met de bij stap 1 bewaarde toplaag.
Inzaaien en beplanten maar!
Wat zijn de functies van een hugelbed?
Een hugelbed helpt om de kringlopen te verbeteren in het voordeel van planten en bodemleven.
De stikstofkringloop wordt gereguleerd doordat hout langzaam verteerd en stikstof in de bodem kan bufferen. De toegevoegde compost of paardenmest helpt om het verteringsproces te starten, daarna krijgen de schimmels en microben de kans om aanvraag van de plantenwortels het houtige materiaal te verteren. De planten staan nu jarenlang op een rijke bodem met goede C/N balans.
De koolstof kringloop in een gezond bos is voor meer dan de helft afhankelijk van staand en liggend dood hout. Bij een startend voedselbos of meerjarige groentetuin is er niet voldoenden dood hout om de kringloop lekker te laten stromen. Een hugelcultuur is een manier om dit proces op een plekje versneld te starten. De struiken en bomen die van de hugel profiteren, binden de koolstof voor de natuurlijke hugels van over een paar decennia. Zorg dus dat je ook voldoende koolstof en stikstofbinders de kans geeft!
Het ingegraven organisch materiaal kan in samenwerking met het bodemleven een enorme hoeveelheid water vast houden. In zo'n hugel kan goed een flinke regenton water blijven hangen als appeltje voor de dorst. Dit vermindert uitspoeling en uitdroging die in jonge verstoorde bodems een probleem kunnen zijn.
Valt er een boom om, of kun je aan wat hout komen van de buurman? Versnipper het dan niet allemaal, maar maak er eens een hugel van. Zo heb je er veel langer plezier van!
Hulp of advies nodig bij het maken van hugels? Bel ons of stuur een bericht voor een vrijblijvende offerte.