Hoe werkt carbon farming in agroforestry?
Goed boeren met koolstofcertificaten in je voedselbos? Kan dat, en hoe pak je dat aan? In dit artikel gaan we erop in hoe je CO₂ kunt uit de lucht kunt opruimen, en daarmee ook je bedrijf en ecosysteem gezonder maken.
Bij een voedselbos denk je niet zo gauw aan koolstofcertificaten. Toch is er tegenwoordig een goede boterham te verdienen met het opslaan van koolstof. Met één van onze partners verkopen we de koolstofcertificaten van een natuurinclusieve boerderij via een nieuw platform: Onsets.
Stel je even voor dat je pizza lust
Stel je wilt pizza eten, en sla. De pizzabakker kan niet zonder hoog energetische brandstof (bijvoorbeeld hout), en stoot dus netto CO₂ uit. Stel, de boer doet netjes regeneratief/permacultuur en slaat dus netto CO₂ op. De bakker en het restaurant kopen certificaten bij de boer om te zorgen dat je een klimaatneutraal bordje eten kunt bestellen. Zolang je de ondernemers die erbij betrokken zijn kent, is dat goed te controleren. Dit zou een voorbeeld zijn van een prachtige circulaire economie (zoals vroeger), maar ik ben nog een paar dingen vergeten.
Een paar voorbeelden zijn de internetaansluiting van de bakker, het mes van de kok, de bus van de aannemer die het dak kwam maken. Helemaal lokaal en fossielvrij is in onze huidige maatschappij haast ondenkbaar. Toch komt er een moment in de nabije toekomst dat er geen fossiele brandstoffen meer te krijgen zijn, en er komt nog eerder een moment dat het klimaatmonster ons opeet (om er maar eens een alarmistisch/absurdistische analogie tegenaan te gooien).
De belangrijkste vraag is nu, hoe maken we de hele globale maatschappij nou zo snel mogelijk klimaatneutraal en natuurinclusief?
Even voorstellen: Boer in Natuur
In Slabroek, nabij Uden is een kleine maar veelzijdige boerderij gevestigd: Boer in Natuur. Boer in natuur is één van de projecten van het Fonds Natuurinclusieve Streekboerderijen. De voedselboskabouters zijn hier meestal op vrijdag om te helpen met het opbouwen en onderhouden van de agroforestry systemen.
Boer in Natuur verkoopt kaas, melk, yoghurt, kefir, muesli, fruit, en nog veel meer. Boer in Natuur verkoopt ook koolstofcertificaten. Van de opbrengst daarvan kan het bedrijf meer fruitbomen kopen, en zo de productie sneller laten groeien. Maar hoe werkt dat dan?
Waarom koolstofcertificaten?
Sommige bedrijven doen dingen die (op dit moment) niet klimaatneutraal kunnen, zoals het produceren van aluminium, of staal, of zelfs windmolens en zonnepanelen. Deze bedrijven willen, als ze lief zijn, graag tóch klimaatneutraal zijn. Binnenkort wordt dat voor bedrijven die niet lief zijn ook gewoon verplicht. Dat kan vaak alleen met hulp: hulp van andere bedrijven die meer koolstof opslaan dan ze uitstoten. Koolstof opslaan is voor boeren een enorm goed idee, omdat door bodemkoolstof de productie omhoog gaat. Doe je dat slim, dan kun je ook nog eens verdienen aan die bedrijven die hulp nodig hebben.
Hoe houden we het eerlijk?
Sommige van onze vrienden zijn niet zo blij met de huidige stand van de koolstofcertificatenhandel. Dat is wel begrijpelijk. Je kunt bijvoorbeeld certificaten verkopen van palmolieplantages die op grond staan waar niet lang geleden nog regenwoud stond. En als je een bruinkoolcentrale hebt kun je door certificaten van dergelijke boeven te kopen claimen dat je groene stroom produceert. Dat lijkt natuurlijk nergens op, en zo gaat de planeet niet minder snel stuk. Boer in natuur verkoopt haar koolstofcertificaten daarom via Oncra. Oncra controleert zowel de kopers als de verkopers. Als de verkoper niet genoeg CO₂ blijkt op te ruimen moet de verkoper het geld terugbetalen aan de koper. Als de koper zich niet aan de Oxford Offsetting Principles houdt, dan mogen ze geen certificaten kopen. Dit alles wordt transparant geregeld, zodat iedereen het kan checken.
Boeven zijn altijd op zoek naar geitenpaadjes, maar door het op deze manier te doen is de kans een heel stuk kleiner dat het geld van de certificaten in de zakken van de verkeerde mensen verdwijnt. Vertrouw je het niet, controleer het dan!
Waarom alleen natuurlijke CO₂ oplossingen?
Voor het opruimen van CO₂ uit de lucht is energie nodig, en voor het opwekken van energie op een niet natuurlijke manier wordt de druk op de natuur nog groter. De beste opslag van CO₂ is natuurlijk, dus het is niet nodig, en misschien zelfs gevaarlijk om technische oplossingen te implementeren.
Natuurlijke oplossingen zoals een voedselbos wekken via fotosynthese hun eigen energie op, en voedselbossen kunnen veel CO₂ opslaan.
Het mooie aan natuurlijke oplossingen is dat ze vaak ook nog eens helpen bij het verbeteren van het lokale microklimaat, biodiversiteit, en in het geval van agroforestry zoals Boer in Natuur zelfs ook nog eens met het produceren van lokaal voedsel. Zo is het win-win-win, en sluit het volledig aan bij onze missie: de symbiose tussen mens, natuur, en voedsel.
Wil je ook budget regelen om je voedselbos uit te breiden? Neem dan gerust eens contact op met ons. Wij helpen graag.